dinsdag 6 april 2010

A Tale of Two Cities

In het boek The Transparant Society laat schrijver David Brin ons kennismaken met zijn toekomstvisie. Een visie waarin hij een beeld schetst van twee steden die van een afstandje erg op elkaar lijken. Beide steden zijn modern en innovatief op het gebieden van technische ontwikkelingen, maar kennen ook de bijbehorende frustraties. Eveneens zijn het steden waar langzaam het verval zijn intrede doet.
De meest opvallende overeenkomst van de twee toekomstige steden is de afwezigheid van criminaliteit door de aanwezigheid van camera’s op elke hoek van de straat, welke toezicht houden op het dagelijks leven van de inwoners.

Brin’s toekomstvisie - Toen
In The City of Control loopt men over straat, wetende dat vele camera’s hun geprekken, gedrag of bewegingen voortdurend in de gaten worden gehouden. De informatie wordt gerapporteerd aan agenten van mysterieuze bureau’s, waar de gegevens worden geanalyseerd op misdrijven.
Anders is de situatie in The City of Glass. Hier zijn eveneens camera’s aanwezig op elke hoe van de straat welke het dagelijks leven van de inwoners intensief volgen. Het grote verschil met The City of Control is echter dat deze zelfde inwoners niet worden gecontroleerd door speciale agenten of mysterieuze bureaus, maar door elkaar. Elke inwoner kan camerabeelden van de stad opvragen via de mobiele telefoon, het horloge of de tv. De twee toekomstige steden representeren een contrasterende levensstijl door de tegenovergestelde relaties tussen de bewoners en hun ‘bewakers’; die van controle en vertrouwen hebben.
Beide toekomstvisies waren gedoemd te mislukken en eigenlijk vertellen Brins voorspellingen meer over de tijd waarin zij geschreven zijn dan tijd waarover ze voorspellen.

Brin’s toekomstvisie – Over twintig jaar
Waar Brin vele camera’s in ons leven verwachte, worden deze langzamerhand irrelevant door de huidige technologische ontwikkelingen.
Over twintig jaar, in onze toekomstige steden, zullen zij plaatsmaken voor nog subtielere technologieën die elke locatie of object net zo makkelijk kunnen vinden als een item op Ebay. Onze toekomstige steden zullen met elkaar in verbinding staan door een ‘internet of things’.
In The City of Control zullen objecten, ruimtes en zelfs mensen getagd en genummerd worden. Het verschil tussen publiek en privé zal hierdoor langzaam vervagen of als niet relevant worden beschouwd, waardoor grote verschillen zoals rijk en arm meer zichtbaar worden. Alles wat men koopt, wat men doet en wie men ontmoet zal geregisteerd en in de gaten gehouden worden.
In the City of Trust kunnen de inwoners door middel van pervasive systems over de controle beschikken om hun informatie ‘aan of uit’ te zetten.

Brin verwachting dat het plaatsen van camera’s de criminaliteit zou doen verdwijnen is niet uitgekomen. Wat het doel van deze camera’s betreft {toezicht en prive gebruik) heeft hij wel gelijk gehad. Het verschil met Brins visie en onze huidige visie is de zichtbaarheid van onze toekomstige ‘bewakers’.

Ubiquitous computing
Ubiquitous computing (Ubicomp) beschrijft een proces waarbij information technology in grote mate geïntegreerd is in onze alledaagse objecten en activiteiten dat de gebruiker zich hier nauwelijks meer van bewust is. Ubicomp is geen onderdeel meer van onze toekomst maar is al onderdeel van ons dagelijks leven. Denk aan prepaid smart cards voor het openbaar vervoer en DHL trackingsysteem.
De aanwezigheid van deze systemen zal in de toekomst alleen maar groter worden en we zullen ons moeten afvragen in hoeverre dit ons leven zal gaan beheersen of beïnvloeden.

De promise/threat van internet of things zal de relaties tussen de steden maar ook tussen mensen veranderen. De verbinding van de echte wereld met de virtuele wereld zal de onze steden drastischer veranderen dan de introductie van de spoorwegen.
Terwijl het spoorwegen de steden openden zal de opkomst van ubicomp de steden juist afsluiten.

Naomi Klein wees erop dat de blauwdrukken van The City of Control allang gebruikt zijn bij een expirement in China, waaruit een van de grootste steden van het land is ontstaan: Shenzhen. De stad bevat een netwerk van 200.000 surveillance camera’s. Een all seeeing systeem dat in staat zal zijn tot traceren en identificeren van iedereen die in de buurt komt.
Het Golden Shield project omvat het integreren van camera’s met internet, mobiele telefoons, gezichtsherkennings software en GPS toezicht. Het belangrijkste element is het linken van al deze tools waardoor er een enorme, zoekmachine van namen, foto’s, verblijfplaatsen, werkgeschiedenis en DNA gegevens ontstaat. Vanuit het Golden Shield project zijn er in de VS al plannen voor het zogenaamde Operation Noble Shield.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten